כותרת
> C;
1/1
חוק ומשפט

משפטנים קוראים לפתיחת בתי המשפט למשפחה במתכונת מוגברת עקב הנסיקה בסכסוכי משפחה

עכו חוק ומשפטפורסם: 24.03.20 , 09:33ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

ירידה בעבירות רכוש אל מול עליה באלימות במשפחה זו לא רק כותרת, אלא מציאות קשה. מגפת הקורונה והסגר בעקבותיה יצרו מציאות חסרת תקדים בה מתיחות רגילה בין בני זוג הופכת במהירה לסכסוך גירושין, ולעיתים אף גולשת לאלימות – אך אין שום בית משפט שמוכן לדון בסכסוך, או לטפל בו כעת.

לדברי עורכת הדין עינבר לב העוסקת בדיני משפחה, אם בימים רגילים סכסוכי משפחה היו ידועים כסכסוכים סוערים – בא משבר הקורונה והגביר בבת אחת את עוצמתם. "סגרו לאנשים את המרחב הציבורי, לא ניתן לעשות חוגי ספורט, שחיה, אין רפואה אלטרנטיבית, אי אפשר יותר לשבת בגנים, או עם חברים טובים לקפה או בירה – וחוסר האוורור הזה מעלה את מפלס העצבים, המריבות והאלימות" אומרת עו"ד לב.

לדבריה, הסגר והמעבר למתכונת חירום בבתי המשפט גורמים לנזק ולטרגדיות יומיומיות, שיהיה קשה מאד לשקמם בעתיד. להערכתה אלפי משפחות נמצאות בימים אלה בסכסוכים עזים שאין איש שמוכן לדון בהם כעת.

כך הגיעה א' למשרדה, אישה שהחליטה להתגרש מבעלה רגע לפני משבר הקורונה, לאחר שגילתה כי ניהל רומן מאחורי גבה. השניים החליטו להפריד כוחות, אך תוך כדי חיפושיו של הגבר אחר דירה חליפית, הוטלו על הציבור מגבלות תנועה הקשות, ואיש לא מוכן להראות לו דירה יותר.

"כעת, שני בני הזוג אנוסים להמשיך בחייהם באותה דירה – אך הפעם 24/7. זה כמו להיתקע במעלית עם מישהו שאתה שונא - לאורך שבועות וחודשים" אומרת עו"ד לב. לדבריה, הקורבנות האמיתיים של המציאות הזו הם עשרות אלפי ילדים שרואים את הוריהם מתקוטטים, ועל כן יצאו מצולקים מהמשבר באופן ודאי.

עו"ד לב מייצגת אב שלא זכה לראות את ילדיו כבר למעלה מחודש, מפני שהגרושה לא מוכנה לקיים את הסדרי הראייה שנקבעו לה. לדברי עוה"ד לב בתי המשפט למשפחה פועלים במתכונת חירום, וכל הדיונים הנוגעים לסכסוכי משמורת נדחו. "זו פרצה הקוראת לגנב" מזהירה עו"ד לב, "יהיו עוד רבים שינסו לקבוע עובדות בשטח – ואיש לא ערוך לעצור בעדם".

לדבריה, בתי המשפט למשפחה הפסיקו לקבל תביעות גירושין חדשות – וכך מוצאים את עצמם מאות ישראלים בלי יכולת להתחיל את התהליך הארוך בלאו הכי של הגישור בחסות בית המשפט. "רבים אינם יודעים זאת, אך חובת הגישור לא חלה רק על בני זוג החפצים להתגרש, אלא גם על בני זוג שגרושים לעיתים שנים, אך כעת פרץ ביניהם סכסוך, שנוגע על פי רוב בילדיהם". לדבריה, סגירת בתי המשפט גורמת לכל סכסוך משפחתי לקפוא על מקומו, אך אין ואקום במציאות הזו – ואם הסכסוכים לא יטופלו במהירות – הם עלולים להותיר נזק כבד וקבוע.

לדבריה, התיקים שמגיעים לטיפולה בשבועות האחרונים הם רק קצה קצהו של קרחון סכסוכי המשפחה הענק שיצר משבר הקורונה. להערכתה פרצו ויפרצו עוד מאות אם לא אלפי סכסוכים עקב משבר הקורונה, והם עלולים לסתום את בתי המשפט למשפחה ובתי הדין הרבניים לשנים.

"מערכת המשפט חייבת לחשב מסלול מחדש, ולפתוח כבר כעת את בתי המשפט למשפחה ובתי הדין הרבנים לדיונים מקוונים ומוגברים. אם הדבר לא יטופל מדובר בבכייה לדורות. גל האלימות הזה לא ייפסק מעצמו. ילד שמוצא את עצמו בין הורים שלא מפסיקים לריב, כשלשלושתם אסור לצאת מהבית – הוא ילד במצוקה, ולצערי יש אלפים כאלה בישראל היום" אומרת עו"ד לב.

עו"ד עינבר לב עוסקת בתחום דיני משפחה, גישור, צוואות, מאבקי ירושה ועיזבונות, ומדורגת בין המשרדים המובילים בישראל לדיני משפחה על פי 100DUNS. http://www.dineymishpaha.co.il/

עינבר לב . צלם : משה רון איילון

אולי יעניין אותך גם