כותרת
> C;
1/1
חוק ומשפט

עתירה לבג"ץ: הורה למוסד לביטוח לאומי לשלם דמי אבטלה למאות אלפי השכירים שפוטרו או הוצאו לחל"ת - עוד לפני חג הפסח

עכו חוק ומשפטפורסם: 27.03.20 , 10:27ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

עו"ד מיכאל דקר, שותף במשרד עורכי הדין כהן דקר פקס & ברוש, הגיש היום (יום רביעי 25/3) עתירה דחופה לבג"ץ, בבקשה שיוציא צו על תנאי נגד המוסד לביטוח לאומי (המל"ל), או לחלופין יקבל את תשובתו המנומקת מדוע יימנע מלשלם דמי אבטלה לשכירים שפוטרו או שהוצאו לחופשה בשל משבר הקורונה – עוד לפני חג הפסח – וזאת בניגוד מוחלט לדבריו של מנכ"ל המל"ל – מר מאיר שפיגלר, אשר הבטיח מפורשות כי כל עובד בחופשה ללא תשלום, או מובטל הזכאים לדמי אבטלה – יקבלו את דמי האבטלה עבור חודש מרץ עוד לפני חג הפסח.

כזכור, שפיגלר צותת בעיתונות בהרחבה, ולדבריו "הביטוח הלאומי עובר לעבודה סביב השעון 24/7 וכול עובדי הביטוח הלאומי גויסו ויעבדו במשמרות, גם כדי למנוע שעובדים יידבקו בקורונה. ״נעבוד גם בערבים ובימי שישי, לא יהיה מצב שערב חג הפסח זכאים לא יקבלו המגיע להם״, אמר שפיגלר.

בעתירה לבג"ץ טוען עוה"ד מיכאל דקר, כי הבטחת מנכ"ל המל"ל מהווה הבטחה מנהלית המחייבת את הרשות לעמוד בה.

מעבר לכך, טוען עו"ד דקר כי אי תשלום דמי אבטלה לפני חג הפסח, יגרום לנזקים חמורים הן לזכאים עצמם, הן לבריאות הציבור, והן למשק הישראלי כולו.

לדבריו, הזכאים לדמי האבטלה עלולים למצוא את עצמם ללא יכולת לחגוג את החג בכבוד, מאחר ורוב הזכאים פוטרו או הוצאו לחל"ת בין לילה, מבלי שיכלו להיערך למצב או לצפות אותו בכל רמה שהיא.

"ללא דמי האבטלה לא יוכלו מאות אלפי עובדים אלה לחגוג את ליל הסדר" טוען עו"ד דקר, "חג שגם באופן רגיל משפחות רבות מתקשות לעמוד בהוצאותיו ובוחרות להתארח אצל בני משפחה על מנת להימנע מההוצאות הכבדות הכרוכות בעריכת הסעודה בבית".

לדברי עו"ד דקר, ייגרם נזק עצום לאותן משפחות שבבת אחת הפכו מבעלות הכנסה יציבה ומכובדת, לכאלה שאינן יכולות להרשות לעצמן לחגוג את הפסח בכבוד. "מדובר לא רק בנזק חומרי, אלא גם בנזק נפשי ומורלי קשה, שניתן למנוע אותו על ידי הקדמת תשלום דמי האבטלה, שבלאו הכי מגיע לאותן משפחות" טוען עו"ד דקר.

עו"ד דקר מוסיף וטוען, כי מניעת תשלום דמי האבטלה כמובטח עלולה לגרום גם לפגיעה קשה בבריאות הציבור, מאחר וקיימת חובת ההסתגרות בהתאם לצו בריאות העם שהוצא בימים אלו. על פי הצו והוראות רשויות הבריאות, יש לערוך את החג במסגרת המשפחה הגרעינית המצומצמת, מבלי להפר את הסגר, וזאת למעט מקרים מסוימים המנויים בצו.

לדבריו, קיים חשש אמיתי כי אם לא ישולמו דמי האבטלה קודם לחג הפסח, יתפתו רבים ממאות אלפי הזכאים להפר את הוראות הצו מתוך מצוקה אמיתית. "הרי באין מזון לחג, קשה יהיה להאשים את מי שיבחרו לחגוג את ליל הסדר עם קרובי משפחתם. כך עלולים, למשל, הסבים והסבתות, אשר מצויים בסיכון גובה פי כמה לחלות בנגיף – להיחשף לבני משפחתם – ולסכן בכך באופן חמור את בריאותם.

מעבר לכך, מציין עוה"ד דקר בעתירתו, מניעת תשלום דמי האבטלה לפני חג הפסח עלולה להסב למשק הישראלי נזק עצום, מאחר והחג מהווה תקופת שיא של מכירות בכל רחבי המדינה. התכנותם העסקית של עסקים רבים תלויה בהכנסות מתקופת הפסח, ובאין הכנסה – עלולים עסקים אלה פשוט לקרוס וליפול למעמסה על המדינה.

על פי העתירה, מאחר ובהתאם לפרסומים, העריכו ראשי המוסד לביטוח לאומי כי דמי האבטלה לחודש מרץ יעמדו על כ- 1.2 מיליארד שקלים, הרי שתשלום דמי האבטלה קודם לחג הפסח, משמעותו 1.2 מיליארד שקלים נוספים אשר יוכלו הזכאים להוציאם על מצרכים לחג, מתנות ועוד, ואשר יסייעו לכלכלה בזמנים קשים אלו, הן באמצעות מיסים שישולמו למדינה, והן באמצעות הזרמת הכספים לעסקים השונים בישראל אשר כולם מצויים במצוקה.

"כך, בצעד מתבקש זה של תשלום דמי האבטלה עוד לפני סדר הפסח – יוכל המשק הישראלי כולו להרוויח, וכך גם יגדל הסיכוי כי מקבלי דמי האבטלה יוכלו בסופו של המשבר לשוב לעבודותיהם".

בנוסף, טוען עו"ד דקר בעתירתו - תשלום מאוחר של דמי האבטלה, לאחר הפסח, עלול לגרור את המשק למיתון עמוק. לדבריו, במקרה שכזה, מרבית הזכאים, בהיעדר וודאות כלכלית - יקצצו בהוצאותיהם ככל האפשר, ובכך ברמה הארצית, תיגרם האטה משמעותית במשק ובצמיחה, והמשבר הכלכלי הצפוי למשק - יעמיק.

עוה"ד מיכאל דקר ממשרד 'כהן דקר פקס ברוש ושות' http://lawoffice.org.il/ עוסק בדיני עבודה, פשיטות רגל, נדל"ן, קניין רוחני, דיני נזיקין, ודיני משפחה, ומייצג, בין השאר, אזרחים זרים מול משרד הפנים ובתי המשפט בישראל, ואזרחים ישראלים בהליכי הגירה מול מוסדות ההגירה ברחבי העולם.

עו''ד מיכאל דקר - צלמת שירי דקר(2)

אולי יעניין אותך גם