כותרת
> C;
1/1
התפתחות אישית

שירה איסקוב ילידת כרמיאל בהרצאה אחרי השקת תוכנית 'בטוחות'

עכו התפתחות אישיתפורסם: 23.12.21 , 14:54ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

המועצה האזורית, מטה אשר השיקה את התוכנית "בטוחות במטה אשר" ובערבית "אמינת" -יצירת חיבורים למניעת אלימות מגדרית בשיתוף עמותת 'איתך מעכי' , במסגרת ההשקה התקיימה הרצאתה המטלטלת של שירה איסקוב.

התוכנית, פרי פיתוחה של עמותת 'איתך מעכי' – משפטניות למען צדק חברתי, כוללת מגוון נושאים הנוגעים לחיי היום יום במרחבים הכפריים ובתוך כך: מאבק באלימות נגד נשים, הן במרחב הביתי והן במרחב הציבורי לאורך היום והלילה 24/7 ובמיוחד במקומות שנחשבים רגישים.

הגברת הביטחון האישי של נשים ולהט"ב במרחב הכפרי, קידום מנהיגות נשית, הנכחת נשים במרחב הציבורי תוך שימוש בשפה רב מגדרית; יצירת מרחב מכיל לכולן ולכולם, קידום חינוך לשוויון מגדרי החל מהגיל הרך ובכלל מערכת החינוך; הסברה ועוד.

התוכנית בשותפות כל הגורמים הפועלים בתחום, ארגוני נשים וחברה אזרחית, בתי חולים ומשטרת ישראל.

בסיום המהלך, תהפוך מטה אשר למרחב הכפרי הראשון בישראל, שיפעיל תוכנית הוליסטית, המחברת יוזמות קיימות, מפתחת תוכניות חינוך, מציעה מענה בשטח ומשפרת את תחושת הביטחון של נשים ולהט"ב במרחב הביתי והציבורי.

המועצה שמה דגש מרכזי לישובים הערבים הנמצאים בתחומה, שייח דנון וערב אל עראמשה, בפיתוח ועיצוב התוכנית, על מנת להתאים את התוכנית לצרכים ולמאפיינים של כלל התושבים והתושבות במטה אשר.

במהלך החודשים האחרונים הובילה עמותת 'איתך מעכי' - משפטניות למען צדק חברתי את התוכנית "בטוחות במטה אשר", בהובלת משה דוידוביץ, ראש המועצה האזורית מטה אשר והיועצת לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי, יעל שביט.

התוכנית תפעל במתכונת חדשנית וייחודית שנועדה לרתום את המגזר הציבורי והחברה האזרחית לסייע במאבק בתופעת האלימות - החל משלב הרעיונות, המשך לפרויקטים וליישום התוכניות לקידום שוויון מגדרי במרחב הציבורי הכפרי.

חשוב לציין כי התהליך יכלול מיפוי ואיסוף נתונים הקשורים לאי שוויון מגדרי וחברתי בשטחי המועצה ומעקב אחריהם.

משה דוידוביץ, ראש מ.א. מטה אשר, אמר: "על אף שהמספרים במטה אשר לא מציפים בעיה ספציפית אצלנו, זה לא אומר שהבעיה לא קיימת.

התופעה חוצה גבולות, מגזרים, דתות, תרבויות, רמות השכלה ורמות הכנסה.

הכל מתחיל מהבית, כאן אנחנו יכולים לעשות את ההבדל.

כאן ההשפעה שלנו הכי גבוהה ואנחנו בוחרים לעשות שינוי חברתי.

ידוע שהיקף התופעה גבוה בהרבה מהדיווחים הקיימים וגם זה חלק מהבעיה, שנשים לא מדווחות. שגברים לא מטפלים בעצמם. שהאנשים הקרובים יודעים ושותקים.

ואנחנו כאן, בשביל כל אותן נשים, גברים וילדים שחיים בטרור מתמשך ומשוועים לחבל הצלה שיוציא אותם מתוך המעגל הזה.

אני מבטיח מעל במה זאת, שכאן במטה אשר נעשה הכל כדי לעזור לאותן משפחות לטפל בעצמן".

עו"ד דנה מירטנבאום, מעמותת 'איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי', שיזמה ומובילה את התכנית בשיתוף המועצה אמרה: "אנו יודעות היום שכאשר מדובר בתופעה מורכבת כמו אלימות, שלפעמים קשה לזהות אותה, ישנו צורך באיגוד כוחות ומשאבים.

לכן בחרנו להקים זירה של חיבורים, הכוללת את מיטב הארגונים המומחים בתחום.

כולם שוקדים מספר חודשים על פיתוח ועיצוב תוכנית כוללת להתמודדות בתחומים של חינוך, מיצוי זכויות, טיפול ואכיפה.

ההשפעה של התוכנית תיראה בעתיד כשנערות ונערים יוכלו להגיע ממקום למקום בבטחה ושילדות וילדים יוכלו לזהות סימנים של אלימות במסגרת הביתית והציבורית. התוכניות שתפתח המועצה להגברת השוויון המגדרי ולמניעת אלימות יתרמו הן לחיזוק המרקם החברתי והן לחיזוק כל אחד ואחת ברמה האישית".

על פי מודל 'עיר לכולן' שפיתחה עמותת איתך מעכי, הושקו תוכניות דומות במרחבים העירוניים, ובהם: עיריית עכו, עיריית טייבה ועיריית חיפה.

כאמור, זו הפעם הראשונה שהמודל מיושם במרחב הכפרי".

שירה איסקוב לא חשבה שזה יקרה לה.

היא אמרה שלמעשה לא היו סימנים מקדימים חוץ מהרגע כשנולד הבן ועלתה הדרישה של בעלה להיות איתה לבד.

"לא חשבתי שזה יקרה לי, לא הייתי מאמינה שזה יקרה לי ולא האמנתי שהוא יעשה את זה ליד הילד".

הם היו זוג נורמטיבי , זוג מצפון תל אביב, אנשים משכילים, ללא בעיית פרנסה וגם אצלהם זה דפק בדלת.

האם רשות מקומית או אזורית יכולה לסייע לנשים נפגעות אלימות? אני יכולה להגיד, שאם מישהי לא פונה לעזרה לא באמת אפשר לדעת.

"אצלי לא היו נורות אדומות, אף אחד לא חשד, הוא תמיד היה הכוכב של הערב.

גם אב השנה ובעל השנה ליד אנשים אחרים. היה קשה לזהות את זה.

אצלי היתה תקופה מאוד ארוכה שחוויתי אלימות נפשית ובכלל לא ידעתי שזו אלימות, כי לא היתה אלימות פיסית, לא היו קללות, אבל היו עקיצות וניסיונות להקטין אותי ולפגוע בשמחת חיים שלי.

הכל נעשה בצורה מאוד מניפולטיבית וחכמה, לכן גם לא שמתי לב.

היום אני מבינה שלא הייתי צריכה לסלוח לו בפעם הראשונה.

כי בפעם השנייה הוא כמעט רצח אותי.

אסור לחכות לפעם השנייה, אבל כשמחליטים לעשות צעד צריך לבקש סיוע, אני כמעט שילמתי בחיים שלי בגלל שהחלטתי ברגע מסוים להגיד לו שאנחנו מתגרשים, ופה החשיבות הגדולה של גורמי הסיוע והתמיכה".

*אודות המועצה אזורית מטה אשר

מטה אשר ממוקמת בגליל המערבי ומשתרעת על שטח של כ-220,000 דונם והיא כוללת 32 יישובים - קיבוצים, מושבים, שני כפרים ערביים ויישוב קהילתי אחד – בהם מתגוררים כ- 30,000 תושבים. בגבולה הצפוני נושקת מטה אשר ללבנון.

*אודות עמותת איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי

עמותת משפטניות יהודיות וערביות הפועלות לקידום צדק חברתי, באמצעות עבודה בשלושה מעגלים: הראשון – הפעלת קו חם המעניק לנשים ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי חינם
(1700-505065); השני - העצמת קבוצות מוחלשות של נשים ומתן סיוע באמצעות כלים משפטיים; והשלישי – השפעה על שינוי מדיניות דרך מערכת בתי המשפט, הכנסת, משרדי הממשלה וארגונים בינלאומיים.

צילום: RITVO PHOTOGRAPHY